wtorek, 23 października 2012

Zapiekanka ziemniaczana z bryndzą a'la tarta

Jesień, jesień. A jak tak, to wykorzystujemy to co dla naszej kuchni charakterystyczne jak na przykład fantastyczne polskie śliwki (renklody). Ziemniaki (popularna irga- 8 sztuk), bryndza z Sanoka, cheddar, boczek wędzony (piękny i stosunkowo chudy), śmietanka, jedno jajko, świeże chilli, świeży rozmaryn i majeranek, sól, pieprz. Ziemniaki należy podgotować, ale powinny być surowe. Naczynie żaroodporne lub formę do tarty wykładamy warstwami. Boczek na spód, ziemniaki, cheddar, znowu ziemniaki. Wszystko przekładane posiekanym majerankiem i rozmarynem. Za wierzch śliwki oraz wymieszana śmietanka z jajkiem i pokruszoną bryndzą (powinny pozostać grudki)... i nieśmiertelna temperatura 180 st. i 50- 60 min. Czad :-)
 
    
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz